WERELD > AZIE > Myanmar > Videoverhaal

Videoverhaal Myanmar - December 2017

 

Oppervlakte Myanmar = 22 maal België.
Hoofdstad is Nay Pyi Taw.
Kyat is de nationale munt. In nov 2017 was 1 Euro = 1.500 Kyat (uitgesproken als 'Tsjiat')
Hoogste berg: Hkakabo Razi (5.881 m). De gebergten in 't land worden beschouwd als de uitlopers van de Himalaya.
Aantal inwoners: 51,5 miljoen.
Godsdienst: Boeddhisme (89%).
Een ex-Britse kolonie.

De inwoners van Myanmar worden nog meestal Birmezen genoemd, op basis van de vorige naam van het land: Birma. Soms ook Myanmarezen. Maar dat bekt niet goed.
Het land is een mengelmoes van etnische stammen waarvan de Bamar de grootste groep is (68%) gevolgd door de Shan (10%) en dan nog vele kleinere stammen.

Zowel vrouwen als mannen dragen rokken tot op de enkels, een longyi genaamd. Het zijn buis- of cilinderrokken op twee manieren geknoopt: op een 'meisjesmanier' en op een 'jongensmanier'.
Birma was 50 jaar lang een geïsoleerd land wegens de internationale sancties tegen de militaire junta die het niet al te nauw nam met de mensenrechten en een toonvoorbeeld was van corruptie. De militaire junta besliste in 2011 om de naam van het land te wijzigen van Birma in Myanmar zonder enige vorm van inspraak. Ook de naam van de belangrijkste steden wijzigde: Rangoon in Yangon, Pagan in Bagan en nog een paar andere.
Je wordt ondergedompeld door het Boeddhisme dat diep in het dagelijkse leven vervlochten zit met zijn mysterieuze legendes, zijn tempelvalleien met enorme gouden pagodes en met tienduizenden stoepa's.
800.000 Boeddhistische monniken en nonnen leven in het land. Dagelijks dweilen ze de straten af bij particulieren en restaurants, vragend/bedelend om eten dat ze verzamelen in hun ijzeren pot, een soort melkkan.
Aung San Suu Kyi is misschien wel de bekendste vrouw van Myanmar. Ze is een Birmese politica, leidster van de geweldloze beweging voor de mensenrechten en democratie in Myanmar en winnares van de Nobelprijs voor de Vrede in 1991.
Ondanks een zekere vorm van democratie en een door het volk gekozen parlement, hebben de generaals van de junta een vast deel van het parlement in handen (25%) wat ook hun verkiezingsscore is. Ze evolueerden, sinds ze in 1962 de macht namen, van een bende zakkenvullers en corruptiekerels naar een vast zitje in het parlement. Maar in die tijdspanne zijn ze erin geslaagd om het land dood te maken en de bevolking en natuurlijke rijkdommen te plunderen en de eigen rekeningen te spekken.
In 2017 kreeg het 'democratische regime' een knauw wegens de onderdrukking van de Rohingya moslim minderheid.
Het moet me van het hart maar Myanmar is eigenlijk één grote vuilnisbelt van weggesmeten plastiek, flessen, blikjes en andere vuiligheid. Er wordt zo goed als niets geruimd en vuilniswagens moeten daar nog uitgevonden worden. Overal ligt (vooral) plastiekafval. Er zullen nog vele generaties nodig zijn eer de mentaliteit van de Birmezen zal gekeerd zijn.

 

In tegenstelling tot voordien zal ik mijn reisverhaal sparen voor mijn tweede boek. Als alternatief vindt je hiereonder een videoverhaal: 3,5 weken Myanmar samengebald in 8 minuten.

 

VIDEOVERHAAL MYANMAR