WERELD > AZIË > Citytrip Taipé > Reisverhaal

Citytrip Taipé (nov 2009)


Naast Hong Kong en Macau is Taiwan een derde staat met een 'speciale betekenis' voor de Chinezen. De eerste twee werden hen overgedragen door de Europeanen maar moeten ze verdragen dat er nog 50 jr kapitalisme heerst. Dat was de afspraak bij de overname. En Taiwan wordt nog altijd beschouwd als een opstandige provincie. Het onderwerp ligt ook gevoelig bij onze Chinezen.
Chiang Kai-Shek: herinner je hem nog? Ik wel uit de geschiedenisles toen Taiwan nog Formosa was. In ruzie gevallen met zijn generatiegenoot Mao Tsetoeng, slaat de man in 1949 zijn tenten op in Formosa. Sindsdien is het nooit meer goed gekomen met China. Maar Taiwan is ook bezet geweest door de Japanners en de Portugezen.
Taiwan is ook natuur: het eiland bestaat voor 50% uit vulkanen, groene heuvels en bergen met pieken tot 4000m. Er zijn heel wat nationale parken en vele wandel- en trekopties.

We reizen af met zijn zevenen:

Martin Tonkovic (Slovaak) en liefhebber van alle drank waar alcohol in zit. 'Where is the boose?', is een standaardvraag van Mr T.
Olga Szczpanska (Tjechishe): de eerste vier letters spreek je uit als een 's'. De discussies over haar haarkleur zijn nog niet ten einde. Ik hou het op blond-met-zwarte-triepen.
Een goede 20 jr geleden maakten beide deel uit van één land en nu hebben ze elk hun eigen nationaliteit. Een voorbeeld voor België. 

John Oliekan (Nederlander) en lekkerbek als hobby. Kan niet overweg met het Chinese eten.
Richard Jansen (Nederlander). Slaat ons in het Rousselot project om de oren met technische termen die niemand begrijpt. Kan echter wel overweg met het Chinese eten en voelt zich in zijn sas in China. Rare kerels die Nederlanders. 

Eric Raynaud (Fransman) en Jean-Paul Hugues (Fransman), alias The French Connection.
Worden voortdurend bestookt met anti-Franse opmerkingen. We zeggen hen dat het voor t'lachen is.

 En mezelf

 

 

 

 

 

Dag 1----- Nachtmarkt in Taipe

We nemen vanuit Guangzhou de vlucht naar Taipé, hoofdstad van Taiwan. Tot onze grote verwondering stappen we in een 747 jumbo die nokvol zit en dit voor een vlucht van amper 1 ½ uur. De hostessen van China Airlines, want met hun jumbo vliegen we, zijn me een soort no-nonsense madammekes, want binnen het uur bedienen ze iedereen een warme maaltijd gevolgd door koffie. Veel tijd voor een onderbreking is er niet. Maar alles loopt gesmeerd.
Het is 60km verder en een uurtje rijden vooraleer we ons hotel bereiken rond 21u. De luchthaven van Taipé ligt inderdaad een eind van t'stad af. Nadat Richard op het internet de hoogtepunten van Taipé heeft uitgeprint, beslissen we om vanavond Taipé's bekendste nachtmarkt te bezoeken: Huaxi Street Night Market.
Het wordt een kilometers lange wandeling in nauwe straatjes ussen letterlijk honderden winkeltjes, eettentjes, massagesalons, slangenwinkels en veel meer. We hebben als (lange) europeanen redelijk veel beziens van de kleine Taiwanezen, die eigenlijk grotendeels gewone Chinezen zijn. En dat de leggings dezerdagen in de mode zijn, hebben we geweten en gezien.
Het is middernacht en dus tijd om naar ons hotel terug te keren.


Sprokkels:
- Het aantal taalfouten die we zien op 'Engelstalige' menus is aanzienlijk. Onderaan dit verhaal zie je een bloemlezing. In een café op de nachtmarkt drinken we een Colona. De limoen is er gelukkig wel bij en dan mag voor mijn part de 'r' een Chinese 'l' worden.

Dag 2 -----Taipe Citytour

In een helder moment hebben we gisterenavond nog een Citytour-met-gids van een ½ dag besteld evenals de hotelshuttle ingehuurd om deze morgen naar s'werelds hoogste wolkenkrabber te rijden: de Taipé 1O1.
Dus hier staan we dan beneden aan de voet van de 508m hoge Taipé 1O1. De fotokerels grommen want ze krijgen het gebouw niet in éénmaal op de pellicule. De niet-fotokerels krijgen nekkramp van naar omhoog te kijken. Het is een reuzegebouw. Ik bekogel jullie met de statistieken:

  • Dus 508m hoog en het observatiedek is op de 89e verdieping op zo'n slordige 400m hoogte
  • De lift brengt ons in 37 seconden(!!) van beneden naar boven aan een snelheid van 60 km/u. Het is dan ook de snelste lift ter wereld. Het dalen duurt dubbel zo lang.
  • De wolkenkrabber is een opeenstapeling van 8 pagode-vormige elementen en werd in 2004 ingewijd.
  • Straks verliest het zijn titel van hoogste gebouw ter wereld aan de Burj Dubai, 818 m hoog en in aanbouw (zie reisverslag Verenigde Arabische Emiraten - Dubai).
  • We zien een indrukwekkend contergewicht. Een stalen bol van 660 ton die drie verdiepingen inneemt (88e tot 90e) en die dient om hevige winden te pareren. Bij tropische stormen 'zwaait' hij tot 1,5m uit de loodas. Indrukwekkend.
  • En dan natuurlijk die vergezichten over de stad waar je ziet dat de Taipé 1O1 met kop en schouders boven alles uitsteekt want de andere wolkenkrabbers komen nog niet tot aan de helft van deze reus. Maar we hebben ook pech want het wolkendek verhindert ons om verder het binnenland in te kijken.

De onderste vijf verdiepingen van de toren worden ingenomen door een winkelcentrum met enkel winkels van de topmerken. Gene spek voor onze bek.

 

S'namiddags starten we onze halve dag Citytour. De gids is een dikke Taiwanees met oorring en een hardrockers T-shirt aan. Maar het blijkt een leuke te zijn. De eerste stop is een traditionele Boeddha tempel ingebouwd in een woonwijk. Van stadsplanning hebben ze hier duidelijk geen kaas gegeten. De meeste tempels van destijds worden gewoon omring door appartementsgebouwen. Soit. Onze gids verklapt ons dat we een wens mogen doen in de Boeddhatempel. Maar zegt hij, vergeet je adres, telnr en paspoortnr niet te melden, anders kan onze Boeddha van dienst de wens niet afleveren. Met dit flauw grapje tracht de man het ijs te breken. De tempel zelf is terug zo typisch Chinees met draken, rare figuren, felle kleuren, pagodedaken, kaarsen, fruit en Boeddhas.
We rijden verder naar de andere kant van de stad. Taipé ligt verspreid in een grote vallei en is bezaaid en omringd door veel groene heuvels. Met als gevolg dat de stad veel bruggen, tunnels en fly overs telt en nogal betonachtig overkomt.
We worden aangepord door de gids want op onze tweede stop mogen we de aflossing van de wacht (foto links) niet missen aan het Schrijn van de Martelaren (Martyrs' Shrine). Aan de reuzeingang zien we naast een horde in de weg lopende toeristen, 6 soldaten de ceremonie starten van de aflossing van de wacht. Het is een mooi spektakel van mannen in onberispelijk uniform met glimmende helmen, schoenen en geweren. Ze steken het lange plein volledig over in een soort vertraagde-film-pas. Met hun geweren spelen ze een spel van allerlei vormen en bewegingen. Alles is netjes in sync. En dan laten ze 2 collega's achter aan de ingang van het gebouw die een uur expressieloos rechtstaan als een standbeeld, vooraleer ze de volgende keer afgelost worden. De architectuur van het gebouw, gebouwd tegen de rug van een heuvel, is typisch Chinees en enorm groot en het is ter nagedachtenis van 330.000 gesneuvelde mannen uit verschillende oorlogen.
We rijden door naar het National Palace Museum, naar het schijnt een must-see museum. Het is waarschijnlijk een geweldig museum voor de liefhebber van artefacten uit de Ming Dynastie maar voor mij is het op de tanden bijten en na een half uurtje naar de cafetaria sluipen.

 


We rijden verder naar de Chiang Kai-Shek Memorial Hall, gebouwd in het gelijknamige park van 250.000m2. De paviljoenen ter ere van deze ex-president van Formosa, nu Taiwan, zijn indrukwekkend groot en lijken me te veel eer voor deze sterveling. Hier werd niet op een dollar gekeken noch op ruimte. Het moet wel gezegd dat de aangelegde Chinese tuinen zeer mooi zijn.
Nadat we kort in een souvenirwinkel worden gedropt, eindigen we de tour in Taipé's straat met de grootste verzameling aan goedkope electronica. We zien één lange straat met enkel winkels in alle mogelijke electronica plus een 5-verdiepingen-warenhuis van t'zelfde. Ik koop er het laatste Cybershot digitaal fotoapparaat van Sony.

Sprokkels:
- Olga had ons goed weer voorspeld op basis van internet weervoorspelling, maar we krijgen bewolking in de plaats. Dus wordt ze vandaag het slachtoffer van dienst en krijgt van alles de schuld.
- Horeca en Engels gaan ook hier niet al te goed samen. In een café lukt het ons een eerste rondje te bestellen. Een tweede ging met heel wat problemen gepaard. Ze konden maar niet snappen dat we alle 7 nog enen wilden. Toen we alle 7 tegelijk onze arm in de lucht staken, viel de taiwanese dollar en gingen ze het rijtje af.
- Olga helpt me leggings kopen voor Martine. Ik koop er een paar of 3.


Dag 3 -----Terug naar China

De weergoden zijn een dag mis. Nu we moeten vertrekken, schijnt de zon. Olga en Jean-Paul zijn de dapperen die uit hun bed geraken (t'was nogal laat vannacht) en die nogmaals de Taipé 1O1 opzoeven naar het 89e verdiep om ditmaal een verdere en scherpere kijk te hebben in de stad en de omringende heuvels.
Spijtig genoeg moeten we op de middag al vertrekken richting luchthaven waar we om 14u30 de vlucht nemen naar Guangzhou om dan met de firmawagen/taxi diezelfde vervelende rit van 2 uur moeten afleggen om in Kaiping te geraken.

 

 

FOTOREEKS TAIPE