WERELD > AZIË > Harbin > Reisverhaal

HARBIN (zomer 2010, winter 2011)

 

FOTOREEKS HARBIN ZOMER


Harbin is de hoofdstad van China's meest noordelijke provincie Heilongjiang, grenzend aan Rusland. Het naar Chinese normen 'stadje' telt 3,3 M inwoners en er wonen veel Russen. Het ligt noordelijker dan Vladivostok. Dit wil zeggen dat het er tijdens de korte zomer gezellig warm is (temperaturen tot 28°) met strakblauwe hemels maar tijdens de winter één vervroren ijsvlakte.

Twee dagen zijn genoeg om de voornaamste bezienswaardigheden van de stad te ontdekken tijdens de zomer:
1. Dialoqi wijk:
Een winkelwandelstraat van 1,5 km lang met naast de talloze winkels en restaurants, merkwaardige gebouwen van de Russen toen deze hier nog de plak zwaaiden.
2. St Sofia kerk:
Deze Russisch Orthodoxe kerk is een prachtexemplaar met zijn groene daken in de vorm van nen anjuun. Als je binnengaat verwacht je een kerkinterieur en de specifieke geuren en sfeer. Maar in deze kerk staat een permanente … fototentoonstelling over de historiek van de stad en lijkt net een museum.
Het plein voor de kerk lijkt een populaire plek voor trouwfoto's en would-be modellen (zo van: allé toe, trekt mè ne kier)
3. Rivier promenade
Langs beide oevers van de zeer brede Songhua rivier zijn wandelparken neergeplant. In het Sun Island Park aan de overkant van de rivier (neem de kabelbaan met mooie zichten over de rivier en de stad), ligt ook het Science and Technology Museum, zowat het enige soort museums dat mij aanspreekt. Of hoe ze a2+b2=c2 visueel uitbeelden en tal van andere fysica, wiskunde, weer, ruimte en chemie visualisaties.
En ja, vooraleer ik het vergeet, één van de beste muziekclubs die we tot dusver in China bezocht hebben, ligt in Harbin: de Russian Size Disco Bar.


 

FOTOREEKS HARBIN WINTER (SNOW & ICE FESTIVAL)

Tijdens de winter is Harbin dus één vervrozen expansie. Het wordt dan bezocht met slechts één doel: het International Snow and Ice Festival. Wat je hier ziet uitgehouwen in sneeuw en ijs grenst aan het ongelofelijke. Foto's kunnen dit slechts een beetje weergeven.
Verder wordt er geschaatst, ge-iceskated, ge-ijshockeyed, met paard en kar of gewoon gewandeld op de enorme Songhua rivier. Ongelofelijk dat zo'n massa water bevroren geraakt.
Eén ding hebben we serieus onderschat: de koude. Overdag is de temperatuur -19° en van zodra de zon ondergaat (rond half vijf) wordt het nog 10 graden kouder. Een halfuurtje wandelen in zo'n temperaturen gaat net, maar een ganse namiddag freezes your xx off. We zijn absoluut niet voorbereid op dergelijke temperaturen zodat we in het park vrijwel onmiddellijk handschoenen, beremutsen en uggs moeten kopen. En ondanks deze voorzorgen, moeten we nog elk uur een koffiehuis binnenterten om onze vingertoppen maar vooral onze tenen te laten ontdooien. Ik heb in mijn leven nog nooit zo'n kou gehad.
En als je foto's trekt, doe uw handschoenen niet uit want 2 minuten in deze kou en je vingers krijg je niet meer warm.